Over de werking van Chinese thee in het algemeen en puerh in het bijzonder. Meer dan eens ben ik bestookt met vragen over de werking van thee, en in het bijzonder de psychoemotionele werking van puerh. Om te voorkomen dat deze vragen keer op keer herhaald worden, heb ik besloten om alles netjes uiteen te zetten en mijn standpunt hieromtrent kort en helder uit de doeken te doen. De meeste van dat soort vragen worden ingegeven door de (met name onder jongeren) veelgehoorde mening, dat Chinese thee een zekere bijzondere werking heeft die in de buurt komt van een drugsroes....
Fabrieken die Puerh produceren. Fabrieken die Puerh produceren. Momenteel bestaan er in de provincie Yunnan tientallen theefabrieken die Puerh op de markt brengen, van gigantische staatsfabrieken tot kleine familiebedrijfjes. Iedere fabriek heeft zijn eigen smaaklijn, die gevolgd wordt in de hele productie van de fabriek. Dat wordt gedaan door het gebruik van een bepaalde grondstof, nuances in het technologische proces en de persoonlijke voorkeuren van de productieleider van de fabriek in kwestie. Hieronder volgt een beschrijving van die fabrieken waarvan wij de thee verkopen en drinken. Fabriek Ming Kang (茗康) "Ming Kang" is het handelsmerk van Lü Yuan Shen Tai...
Yunnanse puerh. Variëteiten van theebomen. Tropische wouden zijn de oudste ecosystemen van onze planeet. De aarde ademde, verwarmde de gletsjers en liet de wereldzeeën weer bevriezen, meteorieten vielen neer, alle mogelijke levensvormen kwamen en gingen, primitieve neanderthalers evolueerden tot de denkende mens. En achter de onbedwingbare bergrug van Tibet, te midden van schilderachtige heuvels en vruchtbare dalen, bezocht door warme, vochtige zuidenwinden, groeiden theebomen. In de beroemde theeregio's van de provincie Yunnan stond de wieg van de mu shu cha, 母树茶, de moederbomen, dragers van de oudste genen van de theeplant. Hiervandaan, vanuit de zuidoostelijke uitlopers van Tibet, verspreidde hij...
Het brouwen van Puerh. Bereidingswijze van thee op open vuur In de moderne Russische theetraditie heeft in theeclubs en onder de bevolking een originele bereidingswijze van thee ingang gevonden: brouwen. Het brouwen van thee is een oeroude traditie, die ooit wijdverbreid was (en hier en daar nog steeds wordt toegepast), niet alleen in China, maar ook in Mongolië, Tibet, Birma en andere Aziatische landen. In die tijd bestonden er nog helemaal geen theepotten, laat staan speciale theeserviezen. Thee werd als regel zout gedronken, er gingen uiteenlopende specerijen in en het werd gebruikt als een opwekkende en geneeskrachtige drank. Het resultaat...