Thee drinken in stilzwijgen. Hoe goed uit te rusten van de drukte.

Dmitry Pekov

Het kan lijken alsof er in dit thema niets nieuws meer te ontdekken valt, als je al vaak thee in je eentje drinkt. De theeceremonie is een van de vele vreugden van de introvert, en het lijkt ergens natuurlijk om haar te combineren met lezen, muziek of door sociale netwerken bladeren. Thee gaat goed samen met filosofische overpeinzingen over ze aard van het bestaan, net als met een katachtig gadeslaan van het leven achter het raam. Iedereen heeft tijd op zichzelf nodig, maar die behoefte sluit achtergrondactiviteit, verband houdend met voortdurende informatieconsumptie, niet uit. Wanneer we ons lichaam rust gunnen,...

Read more

Zwarte thee

Dmitry Pekov
Zwarte thee of hei-cha, 黑茶, is in China de benaming voor thee die in het verwerkingsproces het stadium “wuo dui” of “vochtige fermentatie” heeft doorlopen, met als gevolg de maximale mate van fermentatie (tot 100%), een donkere kleur, een volle, verzadigde smaak en een specifiek bouquet met aardse, wijnachtige en houttonen.
Read more

Groene thee: planten, bewerking, productie en bereiding

Dmitry Pekov
Welnu, groene thee wordt geproduceerd uit Camellia Sinensis, waar ook de andere soorten thee van afkomstig zijn. Verschillende theetypen onderscheiden zich door hun bewerking en, dienovereenkomstig, hun mate van oxidatie en fermentatie, die van invloed zijn op hun smaak- en aromaprofielen. Groene thee is minimaal geoxideerde en ongefermenteerde thee. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat groene thee goed is voor de gezondheid.
Read more

Wat is Elitethee?

Dmitry Pekov
Het begrip “elite”, afkomstig uit het Gallisch, heeft de betekenis: “beste”, “exquis”, “kostbare erfelijke kenmerken dragend” en is van toepassing met betrekking tot mensen, dieren en planten, wanneer het gaat over genetische selectie. Maar de laatste jaren zijn allerhande reclamecampagnes het actief gaan gebruiken, waarbij de betekenis van “elite” is veranderd in “elitair”, dat wil zeggen: bedoeld voor een kleine kring van uitverkorenen.
Read more

Rode thee

Dmitry Pekov
Chinese rode thee is de sterkgefermenteerde thee (de oxidatie bereikt 70-90%), die buiten China gewoonlijk zwart genoemd wordt.
Read more

Q&A with Sergej Sjevelev, the founder

Sergey Shevelev

Antwoorden van Sergey Shevelev op veelgestelde vragen Vraag: Kunt u een bepaalde thee aanraden die een roes teweeg brengt? Sergej: Die vraag heb ik de afgelopen paar jaar erg veel gehoord. Ten eerste is het zo dat een en dezelfde thee op verschillende mensen en in verschillende omstandigheden verschillende uitwerkingen heeft. En het begrip: “het effect van de werking van thee” is op zichzelf nogal ongrijpbaar, er valt geen definitie van te geven. Hoe thee wordt ervaren is altijd volstrekt subjectief. In de eerste plaats hangt het ervan af hoe sterk de thee in kwestie gezet is. En vervolgens van...

Read more