Antwoorden van Sergey Shevelev op veelgestelde vragen

Vraag: Kunt u een bepaalde aanbeveling geven die een roes teweeg brengt?

Sergej: Die vraag heb ik de afgelopen paar jaar erg veel gehoord. Ten eerste is het zo dat een gelijktijdige op verschillende mensen en in verschillende omstandigheden verschillende uitwerkingen heeft. En het begrip: “het effect van de werking van thee” is op zichzelf nogal ongrijpbaar, er valt geen definitie van te geven. Hoe je wordt ervaren is altijd volkomen subjectief. In de eerste plaats hangt het ervan af hoe sterk het probleem is. En vervolgens van de concrete soort en allerlei andere factoren. Elke keer kun je heel sterk zetten en er vervolgens van in een specifieke situatie komen, zelfs ongeveer witte thee of de een of andere lichte oolong. Maar de toestand zal subjectief zijn. Hoe langer je verschillende soorten goede thee drinkt, des te beter woord je er wegwijs in. De “theetoestand”, dat is mogelijk meestal niet gesproken wordt. De een vat hem meteen, de ander heeft er zelfs voor nodig. Ik kan alleen maar aanbevelen om meer goede thee te drinken, van verschillende soorten, en mettertijd beïnvloedt u erin thuis.

Vraag: U zegt nu wel dat u dure, exclusieve thee drinkt omdat u hem lekker vindt smaken en omdat hij u helpt gezond te leven. Maar ik ben van mening dat je nu precies om zijn uitgewerkt wordt gedronken, omdat hij een vastgesteld narcotisch effect heeft. Wees nou eens eerlijk, zou je die dure echt nog drinken als hij niet zou werken?

Sergej: Eigenlijk is dat het beste een interessante vraag. Natuurlijk kun je een goede thee niet van zijn werking ontdoen. Het gaat hier om het hele samenspel, goede jij moet hele potentiële manifesteren zijn: en de smaak, en het aroma, en de nasmaak, en hoe hij in de loop van de ceremonie verandert, en de toestand waarin hij je brengt. Maar ik ben er niet lichamelijk aan verslaafd, ik kan hem gerust een tijd lang helemaal niet drinken. En er zijn mensen die van 's ochtends tot 's avonds thee drinken om zich vitaal te blijven voelen. Laten we er geen geïdealiseerd sprookje van maken over een bepaalde theecultuur waar binnen verheven theemeesters je ceremonies volvoeren, uitsluitend uit liefde voor de kunst. Nee, goede thee heeft een bepaalde energetische uitwerking, en ook dat is een reden waarom mensen ervan houden. Het heeft een cultureel, en een energetisch, en een fijnproeverscomponent. Je kunt niet zomaar een geaccepteerde en het andere verwerpen. Wanneer je doorhebt welke diepte er in de theecultuur schuilgaat, wanneer je de meest uiteenlopende aspecten van deze millennia oude traditie verplicht hebt, kun je daarna rustig met de alledaagse kanten uit de voeten. En dan kun je rustig tegen je vrienden zeggen: “Kom, laten we ons aan de jou gaan bezatten!”

Chinese thee, gebruikscultuur

Vraag: Welke veranderingen hebben de afgelopen tien jaar in de theecultuur van Rusland plaatsgehad, en hoe ziet u haar toekoms? Worden we eindelijk verlost van de derderangs zakjesthee en gaan we over tot het gebruik van echte kwaliteitssoorten?

Sergej: Wat de zakjes betreft, het probleem is niet de vorm ervan, maar het feit dat in die zakjes slechte thee wordt gestopt. De theecultuur tijdelijke is vandaag de dag een soort subcultureel fenomeen. Vooral als we de juiste bereidingswijze en het ceremonieel hebben. Dat is niets van de massacultuur. De duurzame van haar ontwikkeling hangt nauw samen met de ontwikkeling van de samenleving als geheel. Nu al is de hoeveelheid goede die in Rusland op de markt veel groter wordt dan nog maar kort geleden, en zij groeit voortdurend. Maar de cultuurcomponent blijft bij dat volume achter. Er gaan nieuwe theeclubs open, maar die blijven buiten het aandachtsveld van de meeste Russen waardoor ze niet worden begrepen. Velen lopen rond met het stereotype van een theeclub als een of andere sekte waar iedereen op de grond zit. Zo ging het in de eerste Moskouse theeclub, die eind jaren '90 door Bronislav Vinogorodski en Michaïl Bajev werd geopend, en dat werd de mode. Maar in China doen ze het anders. Mij ​​lijkt het interessant om verschillende vormen te ontwikkelen om je aan te bieden, zonder zeldzame uitschieters in deze of gene richting, zonder vereenvoudiging en vulgarisatie, maar ook zonder knooppuntloos moeilijk te doen. Om de stereotype voorstellingen over de theecultuur als iets vreemds en kansloos van tafel te vegen. Ik reis momenteel veel door het land, langs onze nieuwe filialen en langs plaatsen waar we nog geen plannen hebben. Daarom zie ik de ontwikkeling met eigen ogen. Er zijn veel mensen die hier meer mee willen, dat zie je bijvoorbeeld omdat je zelfs in de meest afgelegen uithoeken in elk cafeetje puerh kunt krijgen. Het is alleen, zelfs de vraag wat voor kwaliteit die puerh gaat hebben. En op dit punt ben ik ervan overtuigd dat in de meest nabije toekomst de enorme tendensen zullen zijn om de betere kwaliteit op te zoeken. Ik kan me gemakkelijk duizenden cafés naar Europees model door heel Rusland voorstellen, en miljoenen theebars in de geest van de clubs die wij in verschillende Russische steden samen met onze partners openen, waar je goede kwaliteitsthee kunt drinken of kopen om thuis te drinken. Als we echter over zeldzame, astronomisch dure verzamelaarssoorten, over de ceremoniële theecultuur, over de theeclubs gaan, – dat zal er nooit veel gaan worden.

Chinese theeceremonie

Vraag: Waar is het beter om te kopen, op Taobao, AliExpress of eBay?

Sergej: Die verkoopsites zijn erg goed voor de aanschaf van noodzakelijke apparatuur. Maar je koopt ik rechtstreeks in China in, en niet op het internet, en het boeit me weinig wat daar verkocht wordt en door wie. Dat is eigenlijk altijd een kat in de zak. Soms zit het iemand mee en krijgt hij of zij iets goeds geleverd. Anderen hebben minder mazzel en komen met rommel te zitten. Ik kan het niet aanbevelen die ik zelf niet gedronken heb. Op een foto kun je in grote lijnen nog wel zien wat de grondstof is, maar er valt niet te zeggen hoe de thee smaken zullen zijn. Wij hebben nu bijvoorbeeld net nieuwe Dianhong Maofeng binnen. Daarvan komt de lenteoogst als de beste. Maar op een foto ziet de zomeroogst er precies hetzelfde uit, terwijl zijn smaak toch echt vele malen minder is. Vaak is het uiterlijk bedrieglijk. Maar als je het drinkt, begrijp je wat je hebt! Daar kun je niet omheen. Het voordeel van onze winkel is nu dat je tien gram op proef kunt kopen. Als het in de smaak valt, kom je terug voor meer. Smaken verschillen, maar wij verkopen alleen wat we eerst zelf vertonen.

Theebussen

Vraag: Kun je thee in een plastic verpakking bewaren?

Sergej: Nee, dat is geen goed idee. Zelfs plastic om voedsel in te verpakken heeft een eigen geur die de thee expliciet in zich opneemt. Bovendien is de verpakking doorschijnend laat ze licht door, waardoor nuttige organische verbindingen in de kapot gaan. Bovendien is voor de meeste soorten luchtdichtheid erg belangrijk. De goede manier om te bewaren is in een porseleinen pot of een goed afsluitbaar blik.

Vraag: Over het bewaren van platte theekoeken: moet je die in stukken breken en in het theeblik bewaren, of heel laten en in hun papieren omhulsel bewaren?

Sergej: Als je thuis bewaart (en dan natuurlijk niet in de keuken, maar in de kamer) en je gaat ervan uit dat je hem in een paar maanden tijd opdrinkt, dan kun je hem gewoon in het papier bewaren – op een plek waar geen licht komt, dus in een kast of doos. Maar als je van plan bent om de thee voor lange tijd opzij te leggen, dan moet de geleidelijke duur genoeg zijn. Gebruik dan een luchtbevochtiger, of zet op zijn minst in de kast op de plank naast de puerh een brede schotel met water. De tijdelijke mag niet onder de 60% komen, want bij langdurige opslag is het grootste gevaar droog. Daarnaast is het natuurlijk ook noodzakelijk om de thee voor geurende van buitenaf te behoeden.

Vraag: Het papieren omhulsel van geperste thee, bedoeld voor langdurige verpakking, is door een spinnetje aangevreten. Is het nog wel veilig om te drinken?

Sergej: inderdaad, in een aantal puerhpartijen, met de naam van de fabrieks Puwen, die in Yunnan in een magazijn bewaard werden, doken een jaar of vier geleden een spinnetje op de verpakking beschadigd. Daar is niets ergs aan, de spinnetjes zelf zijn allang dood, en ze aten alleen het papier, de thee bleef onaangeroerd. Ik zal het je nog sterker vertellen: Chinezen gebruiken soms expres micro-organismen en zelfs insecten in de productie van dit of gene soort. Hunanse heicha wordt bijvoorbeeld geholpen door kolonies van de micro-organismen Jin Hua, die erg goed voor de gezondheid zijn. Of een ander beroemd soort, deze uit Taiwan, de Oosterse Schone. Aan haar productie doen kleine groenvleugelige sprinkhaantjes mee, fuchen-zi, (Jacobiasca formosana), die zich met theebladeren voeding. Om zich te verzetten tegen hun beten te waren, begint de plant zijn chemische componenten aan te passen, met de naam zijn vluchtige verbindingen, en daarvan krijgt hij een gelijke geur van verse vruchten en honen.

Jouw ceremonie

Vraag: Hoe kies je het beste water uit om de smaak van de thee volledig tot zijn recht te laten komen?

Sergej: Een kwaliteitsanalyse van water uit te voeren is ingewikkeld en duur. Wij lopen hier voortdurend tegenaan, wanneer de dubbele zich aandient van water te testen. Je moet daarvoor naar een chemisch laboratorium en het water ter analyse aanbieden. Vroeger beval ik voorheen een aantal bedrijven aan, maar daar ben ik mee gehouden omdat ze niet langer aan mijn eisen voldoen. De meest algemene overweging: neem het zachtste water dat je kunt vinden. De pHwaarde moet boven de 5,5 liggen. Maar probeer ook vooral verschillende merken water uit en zet er verschillende soorten mee, doe ervaring op. Langs die weg leer je het passende, zachte water proefondervindelijk herkennen. Het smaakt lichtelijk zoetig, zuiver en erg aangenaam. Als het water je om wat voor reden dan ook niet aanstaat, neem een ​​ander merk, en nog een ander, en nog een, totdat je gevonden hebt waar je tevreden mee bent.

Vraag: Ik heb gehoord dat je om gezond te blijven twee liter water per dag moet drinken. Voldoet u aan de norm voor dagelijks vochtgebruik?

Sergej: Jij bent geen equivalent van water. In feite neemt het vocht op en drijft het af. Er bestaat zelfs een mening dat u de kalk uit uw botten wegspoelt. Dat is niet waar, maar als je veel drinkt is het absoluut nodig voor je vochtbalans dat je vochtbalans met zuiver water aanvult. En dan hoef je noch voor je kalkgehalte, noch voor iets anders te bijdragen.

Hoe Chinees je correct te bereiden

Vraag: Er bestaan ​​honderden soorten Chinese thee, en ze verschillen van elkaar in werking. Sommige werken op, andere ontspannen juist enz. Zijn hier ooit medische onderzoeken naar gedaan?

Sergej: Zeker, de eigenschappen van verschillende soorten verschillen. Er zijn aardig wat onderzoeken geweest, vaak juist in een gang gezeten door een pr-afdeling ten behoeve van dit of gene soort. Als we generaliseren, dan is elke jij gezond. Maar verschillende soorten werken wisselen. Als we het over het spijsverteringssysteem hebben, is het sterk gefermenteerd dat het de beste is. Aan de andere kant bevat minder gefermenteerde thee een hoger gehalte aan vitamines en antioxidanten. Maar het belangrijkste is dat hoe een beton je nu juist op jouw uitwerkt puur afhangt van de bijzonderheden van jouw organisme. Alles moet aan de praktijk worden getoetst. In China is nu zelfs een argument uitgevaardigd op reclame voor welke concrete theesoort als hulpmiddel tegen bepaalde aandoeningen. Ik raad aan om verschillende soorten te proberen en goed op je eigen gemoed te merken. Een en hetzelfde soort kan onder verschillende omstandigheden verschillende uitwerken. Je zou het natuurlijk een medicijn kunnen noemen, maar in de eerste plaats is het toch vooral gewoon een drankje. Bovendien ben ik geen arts, dus kan ik geen medische oplossing doen.

Chinese theeceremonie

Vraag: Ik wil meer leren over Puerh. Ik begrijp dat er een enorme verscheidenheid van op de markt is, maar alles wat ik tot nu toe willekeurig heb, heeft weinig indruk gemaakt. Waar ik bij shu puerh minimaal nog goede van mindere kan onderscheiden, komen de shens me allemaal identiek voor.

Sergej: De meest gemaakte fout is om shen heel sterk te zetten. Dat geldt vooral voor jonge, wat goedkopere chens. Als je veel van de pot doet, en het dan ook niet te lang laat trekken, wordt je bitter. Hoogstaande shens geven, zelfs als je ze te lang laat trekken, een specifieke zoetheid. Chinezen noemen die tian (甜). Het zit minimaal in elk geval in de nasmaak, maar soms zelfs meteen al in de smaak. En je moet hem natuurlijk op de juiste manier bereiden. Hoe precies, vertel daar ik veel over op mijn YouTube-kanaal. Zet hem goed en verbreed je smaakpalet door verschillende shens te proberen: jonge, rijpe, oude, uit verschillende regio's van Yunnan, uit de grondstof van oude bomen en plantages, en je zult beslist wegwijs worden.

Vraag: Wat valt er met een ondeugdelijke puerh te beginnen? Mijn vrouw heeft me wat voor mijn verjaardag gegeven – geen geur, een slappe smaak, en als ik hem sterker zet, wordt hij bitter. Ik vind het zonde om weg te gooien, maar weet niet wat ik er mee aanmoet.

Sergej: Om de opwindende smaak wat je kunt verbeteren kun je die shen gebruiken als cafeïnehoudende basis voor een “theeglühwein”, met gember, kruiden en wortels. Er zitten gezonde micro-elementen in, dus waarom zou je hem weggooien? Maar natuurlijk blijft het maximale streven om slechte thee uit je huis te waren.

Chinese theeceremonie

Vraag: Vandaag is de dag geschikt gerijpt shen puerhs van honderdjarige theebomen tot de allerduurste en meest gewilde Chinese verzamelaarsthees. Het is geen geheim dat dergelijke producten snel worden verkocht en in de exportlanden. Moeten we samenwerken dat ze in de nabije toekomst helemaal niet meer op de vrije markt te krijgen zijn?

Sergej: Geïnteresseerden in oude verzamelaarsthee zijn er in China zelf vele malen meer dan erbuiten. De meeste gebruikers ervan zijn Chinezen. Er zijn bepaalde bekende merken waarvan de productie beperkt, hoewel ze niet helemaal verdwijnen, en die steeds duurder worden. Maar als je het over bulkthee hebt, dan ja, veel machtde Chinese zakenlui kopen met tonnen tegelijkertijd goede thee op en slaan die op in Yunnanse pakhuizen. Dit jaar waren wij in een theepakhuis van de fabriek Changtai, waar duizenden tonnen van de beste thee worden bewaard. De firma laat de mondjesmaat op de markt los. Het ligt speciaal in de pakhuizen om te rijpen, om op een gunstig moment voor een hoge prijs verkocht te worden. Gerijpt zal de aanbevolen tijd dus heus niet verdwijnen, hij zal alleen altijd duurzaam blijven.

Chinese theegroothandel

Vraag: Wat raadt u iemand aan die u wilt, niet als amateur maar als professional? Vertel u eens over de hoofdaspecten van uw werk als bedrijfsleider en blogger.

Sergej: Iedereen die mijn activiteit volgt, weet dat ik namens jou nog vele projecten heb. Maar de middelen als de verbindende schakel tussen de meest ervan. Van zelfs als fundament. Wat betreft raadgevingen, mijn ervaring op andermans leven plakken, heeft weinig zin. Ik ken heel wat projecten die eerder dan ik begonnen zijn, of rond dezelfde tijd, en die om wat voor reden dan ook niet geslaagd zijn. En er zijn er die succes hebben. Maar advies is hierin zinloos: iemand die begrijpt wat hij/zij moet doen en hoe, die gaat aan het werk heeft succes. Ik heb nooit een business school gevolgd, en ik heb alle belangrijkste zaken langs de weg van vallen en opstaan ​​gezocht, op het slagveld, zo gezegd. Ik kan alleen maar aanbevelen om minder bang te zijn en meer te doen. Werken, werken, werken, van de ochtend tot de avond. En dan komt alles voor elkaar. Waar ik ook kom, ik ben altijd bereikbaar, zit altijd in het arbeidsproces, zonder weekend, zonder feestdagen, zonder wat dan ook. Waarschijnlijk beschik ik over een enorme werklust, en dat zijn vruchten af...

Geschreven door Sergey Shevelev
Zoek vergelijkbare artikelen
Thee