“Hoeveel infusies kunnen de thee hebben?”
Laten we de parameter van het aantal infusies eens onder de loep nemen en vaststellen hoe belangrijk dit is, en waarom het goed is wanneer je hem lang kunt drinken... of niet?
Op onze site proberen wij in de beschrijving van de thees het aantal infusies te vermelden dat de thee kan hebben voordat hij op is. De informatie beschrijft doorgaans op de mogelijke manier op het gebied van de temperatuur, het te gebruiken soort serviesgoed en de dosering in verhouding tot het volume van het serviesgoed. Heb je al door waar we naartoe willen? Juist: voor het aantal infusies is elk van deze elementen van belang. Wanneer je parameters veranderen, kan het aantal infusies omhoog of omlaag gaan.
De gegevens die in de beschrijving van de thee zijn opgenomen, omvatten het aantal infusies die je eruit haalt als je de erbij gegeven lijst opvolgt. Die genoemde komen van onze theeterter, iemand die voor zijn/haar beroep thee drinkt. Zij komen tot stand met behulp van waardevolle ervaring en duizenden uitgeprobeerde theesoorten. Een geweldig “spiekbriefje” voor nieuwelingen, of als je een voor jou nieuwe soort uitprobeert en een categorie waar je voordien nog niet mee te maken hebt gehad. De inleidingen helpen je die smaak te verkrijgen die in principe door de theetechnoloog bedoeld is. Maar dat is maar een van de manieren om te drinken.
Als het vooral van belang is dat je de thee duurzaam kunt drinken, kun je niet alleen soorten uitkiezen waarvan de smaak zich langzaam blootgeeft (jonge sheng, grootbladige shu, Taiwanese en Guangdongse oolongs), maar ook meer thee en/of een kleinere servies gebruiken , of, in het geval van witte, gele en groene thees, de thee met een lagere watertemperatuur zetten (gedraaide en donkere thees komen bij die aanpak gewoonweg niet op gang).
De hoofdparameter die van invloed is op het aantal infusies, is echter de bewezentijd, oftewel de tijd dat je elke infusie laat trekken. Zelfs de krachtigste kun je een paar keer zo laten trekken dat hij al zijn krachten aan dat ene bewezen elixir afstaat. Maar of dat elixir aangenaam gaat en smaakt?
De tijdsduur voor de infusies is niet in tabellen te vatten en niet langs een algemene meetlat te leggen. De brontijd steunt op al die elementen die we in het begin al genoemd hebben: de hoeveelheid droge thee, het volume van het servies, de watertemperatuur, en, rekening gehouden met deze factoren, verandert hij in de loop van de theezitting. Hoe je de beginwaarden bepalen, bepalen je stijl van thee zetten, en het is aan jouzelf wanneer het tijd is om afscheid van de thee te nemen, omdat alle plichtplegingen gedaan zijn.
Tot slot moet worden aangenomen dat iedereen een eigen mening heeft over het moment dat de tijd is om te stoppen. Het theeblad gaat lang door zijn smaak af te geven, maar het is wat overdreven om de zitting te laten voortduren totdat de smaak van de thee volledig identiek is geworden aan die van water, vind je niet? Als je het idee hebt, dat de drank je niet meer geeft wat je ervan verwacht, is dat het moment om de kopjes om te keren. En de volgende keer kun je de thee altijd op een nieuwe manier proberen te zetten!