Het brouwen van Puerh. Bereidingswijze van u op open vuur

In de moderne Russische theetraditie heeft in theeclubs en onder de bevolking een originele bereidingswijze van thee ingang gevonden: brouwen.

Het brouwen van thee is een oeroude traditie, die ooit wijdverbreid was (en hier en daar nog steeds wordt toegepast), niet alleen in China, maar ook in Mongolië, Tibet, Birma en andere Aziatische landen. In die tijd bestonden er nog helemaal geen theepotten, laat staan ​​speciale theeserviezen. Thee werd als regel zout gedronken, er enorme verspreid in en het werd gebruikt als een opwekkende en geneeskrachtige drank. Het resultaat was een voor de moderne mens uiters ongebruikelijke “cocktail”.

Deze oude bereidingswijze is voor het eerst beschreven door de beroemde, door legenden verdwenen Chinese denker en eerste serieuze theeonderzoeker Lu Yu, auteur van het eerste boek in China dat waarin kennis over thee werd gebundeld: de Theecanon . De nu bekende brouwmethode “à la Lu Yu” verscheen in Rusland dankzij de betekenisvolle van de bekende sinoloog Bronislav Vinogorodski, het gedeelte van de Theecanon waarin zij vertaald wordt. Op basis van deze tekst is de methode heruitgevonden. De nu gebruikte methode is schijnbaar niet geheel identiek aan de beschrijving van Lu Yu, maar zij komt er heel dicht in de buurt. Vinogorodski en zijn partner Michaïl Bajev pasten haar voor de eerste toe in de theeclub in de Moskouse Hermitagetuin.

zullen we een theebrouwtechniek beschrijven, gebaseerd op de door deskundige specialisten gerecreërde oude methode.

Deze techniek heeft wij aan de moderne realiteit aangepast, ondersteund op onze essentiële ervaring. De methode maakt het mogelijk om een ​​open vuur te bereiden op een manier die uit de oudheid zo dicht mogelijk benadert.

Enige nuances.

Alle thees kunnen gebrouwen worden, niet alleen puerh: rode, groen, gele... Oolongs worden als ongeschikt gezien om te brouwen, maar ook daar zien wij geen dogma in: bij de juiste proportie en het noodzakelijke meesterschap kun je, bijvoorbeeld, donker oolongs als toevoegingen bij de puerh gebruiken. Ook geperste Yiwushanse oolongs worden gebrouwen (bijvoorbeeld geperste Dahongpao); vele daarvan zijn op mechanische wijze gemaakt van “theestof”, en dus erg stijf geperst. Bij de traditionele Chinese bereidingswijze, de ping-cha, lost deze bijzonder langzaam op, terwijl ze zichzelf bij het brouwen helemaal blootgeven.

Nu is de beschrijving van het proces.

Benodigdheden voor het brouwen van puerh:

  • Een grote theepot van vuurvast glas. Traditioneel wordt een theepot met een volume van 1,5-1,8 liter gebruikt, maar een ander formaat gaat ook. Als bij de theepot een inzetstuk hoort, van glas, of een metalen netje of zeef, haal dat er dan uit, het is bij dit proces overbodig.
  • Een gasbrander (campingmodel) op pootjes of op een gasfles. Of een andere bron van open vuur die je kunt moduleren (zoals een gasfornuis).
  • Een gaiwan (of gewoon een kopje met deksel).
  • Een houten tang (of een ander, schoon, liefst houten voorwerp, waarmee je goed een trechter in detheepot kunt maken).
  • Een chahai (of gewoon nog een kopje).
  • Een kopje om uit te drinken.
  • Een zeef.
  • Een chahe (of een verrassend handig bakje voor de droge theebladeren).
  • Ongeveer 18-25 gram thee.

Vervolgens handelen wij als volgt:

  • De klaargelegde strooien we van de chahe in de gaiwan en we schenken er koud water op. Gedurende het hele brouwproces doen we dat drie keer. De eerste keren worden de thee gewassen, van stof en andere bijvangst misleidend, als die er zijn. De derde spoeling stelt de thee in staat zich te openen en zich het beste te uiten.
  • We nemen de vuurvaste glazen theepot.
  • We vullen de pot met goed water: uit een gecontroleerde bron van gekocht water van goede kwaliteit.
  • We zetten de gevulde theepot op het vuur.
  • We houden het verwarmingsproces van het water nauwlettend in de gaten.
  • Voordat we het eerste geruis horen, dat een spoedig koken aankondigt (Chineezen noemen dit zachte geknetter “het geruis van de wind in de dennen”), gieten we ongeveer 100 ml water uit de theepot in de chahai.
  • Vervolgens zetten we de theepot terug op het vuur.
  • We maken het klaar om hem in de theepot te gooien: we gieten het water uit de gaiwan, halen het deksel eraf, leggen de tang klaar.
  • Wanneer de eerste kleine belletjes verschijnen, gieten we het in de chahai afgegoten water terug in de pot (dit proces heet “de verjonging van het water”).
  • Het water begint te koken, vormen we een “trechter” met de tang en aanzienlijke de thee in de pot.
  • Enige momentken slaan wij de “dans der theedeeltjes” gaan.
  • omvangrijk het water volop kookt, zetten we het vuur uit. Als je stevig geperste thee gebruikt, kun je de thee zelfs niet laten “doorkoken”, maar niet langer dan een halve minuut.
  • Nu kun je een tijdje wachten en de deeltjes zich op de bodem laten neervlijen: je moet zelfs trekken.
  • Klaar is Kees. Je kunt de zeef in de chahai schenken, en dan over de kopjes verdelen.

Als aan de zitting niet meer dan 2, 3 mensen meedoen en deze die opgelost lang kan duren (langer dan een halfuur), kun je de gebrouwen thee ook door een zeef in een thermoskan gieten, dat voorkomt dat de thee te sterk wordt, maar ook dat hij afkoelt. Dat is de naam van belang als je groene thees van sheng puerhs brouwt.

Geniet van de thee!

Variaties op het thema zijn mogelijk, hier bestaan ​​geen dogma's.

Door de procedure in de praktijk te brengen, vormt iedere meester zijn/haar ervaring en verfijnen zich zijn/haar vaardigheden.

Je krijgt je eigen, individuele kijk op het proces, dat je alle subtiliteiten van de theebereiding helpt om te voelen en te realiseren.

Naast het brouwen op water is er ook de methode van het brouwen van puerh op melkgangbaar.

De bereidingstechniek is analoog aan het brouwen op water, met de specificatie dat je het proces nog aandachtiger in de gaten moet blijven houden, om de melk niet te laten overkoken. blijkt onverdunde volle melk (6% vet) gebruikt.

Puerh op melk is een erg smakelijke en gevulde drank!

(с) Sergey Shevelev, speciaal voor Moychay.ru; vertaling Marius W. de Pijper

Reproductie is slechts toegestaan ​​na schriftelijke toestemming van de auteur en met vermelding van een directe link naar de bron.

Geschreven door Sergey Shevelev
Zoek vergelijkbare artikelen
PuerhTheeVoorbereiding