Theeservies: alleen het hoogst noodzakelijke.

Je hebt voor het eerst thee via herhaaldelijk opschenken geprobeerd. De liters die je in het verleden hebt gedronken, verbleken bij één welriekende kom. Het vermoeden besluipt je dat je er nooit iets van begrepen had, dat je maar wat was voorgelogen, toen ze je iets onduidelijks en flets als thee aansmeerden. Maar nu ken je de waarheid. De vriend die je heeft getrakteerd, grinnikt tevreden. Hij heeft er een nieuwe metgezel bij. De weg is je gewezen, en de theeweg lonkt reeds achter de eerstvolgende kruising met de Rozengracht.

Je hebt een Tieguanyin, Dahongpao en je eerste schijf Shu-puerh uitgekozen. Je hebt je zelfs aan een snufje Lao Cha gewaagd. Je zag een sympathieke theekom, die duidelijk naar je stond te knipogen. Je stond al op het punt een theepot van de plank te pakken, maar iets zei je dat je eerst nog even aan een gaiwan moest denken. Dat was natuurlijk de theemeester die in je binnenste fluisterde...

 

Waarom een gaiwan?

Een gaiwan is geschikt voor de kennismaking met verschillende thees. Traditioneel wordt hij van porselein gemaakt, dat beter dan aardewerk of glas het aroma naar buiten brengt. Bij het bereiden hoopt dit zich aan het deksel op. Veranderlijke oolongs, verfijnde lichte en tedere knoppenthees doen het in een gaiwan bijzonder goed. Doordat je het afgieten heel precies kunt controleren, biedt de gaiwan de mogelijkheid het bereidingsproces beter aan te voelen en je band met de thee te versterken.

Let er bij het uitkiezen op, hoe het voorwerp in de hand ligt. Vergewis je ervan dat de gaiwan niet te groot of zwaar is, en dat je er prettig mee omgaat. Neem er een met een hoge rand, dat vermindert het risico dat je je vingers brandt. Goede raad bij het uitkiezen van een gaiwan vind je verder in deze video.

 

De belangrijkste voordelen van een gaiwan zijn het directe contact tussen de thee en degene die hem zet, betaalbaarheid, eenvoud, universaliteit. Naderhand, als je eenmaal aan een theepot toe bent, kun je de gaiwan blijven gebruiken als alternatieve methode, al naar gelang je stemming.

 

Waarom een glazen theepot?

De glazen theepot is het allereenvoudigste instrument om met herhaaldelijk opschenken thee te zetten. Waar de gaiwan de trouwe strijdmakker is van de theetester, is deze theepot de thee-agent op vijandelijk terrein. Exclusieve en verfijnde soorten kun je er al met al beter niet in zetten. Maar om snel thee in een grijze doordeweekse dag binnen te smokkelen, is dit een goede keuze.

Een theepot neemt weinig plek in, wat op kantoor, op de universiteit of in wat voor vreemde situatie ook maar van pas kan komen. Je leert vrij snel de tijdsduur van iedere infusie te controleren, afgaande op de kleur van het aftreksel.

Written by Sergey Shevelev
Find similar articles
TheeTheeservies