“Hoeveel infusies kan de thee hebben?”

Laten we de parameter van het aantal infusies eens onder de loep nemen en vaststellen hoe belangrijk deze is, en waarom thee goed is wanneer je hem lang kunt drinken... of niet?

 

Op onze site proberen wij in de beschrijving van de thees het aantal infusies te vermelden dat de thee kan hebben voordat hij op is. Die informatie volgt doorgaans op de aanbevelingen op het gebied van de temperatuur, het te gebruiken soort servies en de dosering in verhouding tot het volume van het servies. Heb je al door waar we naartoe willen? Juist: voor het aantal infusies is elk van deze elementen van belang. Wanneer je de parameters verandert, kan het aantal infusies daardoor omhoog of omlaag gaan.

 

De gegevens die in de beschrijving van de thee zijn opgenomen, omvatten het aantal infusies dat je eruit haalt als je de erbij gegeven aanbevelingen opvolgt. Die aanbevelingen komen van onze theetester, iemand die voor zijn/haar beroep thee drinkt. Zij komen tot stand met behulp van jarenlange ervaring en duizenden uitgeprobeerde theesoorten. Een geweldig “spiekbriefje” voor nieuwelingen, of als je een voor jou nieuwe soort thee uitprobeert en een categorie waar je voordien nog niet mee te maken hebt gehad. Die inleidingen helpen je die smaak te verkrijgen die in beginsel door de theetechnoloog bedoeld is. Maar dat is maar een van de manieren om thee te drinken.

 

Als het vooral van belang is dat je de thee langdurig kunt drinken, kun je niet alleen soorten uitkiezen waarvan de smaak zich langzamer blootgeeft (jonge sheng, grootbladige shu, Taiwanese en Guangdongse oolongs), maar ook meer thee en/of een kleiner servies gebruiken, of, in het geval van witte, gele en groene thees, de thee met een lagere watertemperatuur zetten (gedraaide en donkere thees komen bij die aanpak gewoonweg niet op gang).

 

De hoofdparameter die van invloed is op het aantal infusies, is echter de blootstellingstijd, oftewel de tijd dat je iedere infusie laat trekken. Zelfs de krachtigste thee kun je in een paar keer zo laten trekken dat hij al zijn krachten aan dat ene geconcentreerde elixir afstaat. Maar of dat elixir aangenaam gaat smaken en aanvoelen?

De tijdsduur voor de infusies is niet in tabellen te vatten en niet langs een algemene meetlat te leggen. De blootstellingstijd steunt op al die elementen die we in het begin al noemden: de hoeveelheid droge thee, het volume van het servies, de watertemperatuur, en, rekening houdend met deze factoren, verandert hij in de loop van de theezitting. Hoe je de beginwaarden bepaalt, bepaalt je stijl van thee zetten, en het is aan jouzelf wanneer het tijd is om afscheid van de thee te nemen, omdat alle plichtplegingen gedaan zijn.

 

Tot slot moet worden opgemerkt dat iedereen een eigen mening heeft omtrent het moment dat het tijd is om te stoppen. Het theeblad gaat lang door zijn smaak af te geven, maar het is wat overdreven om de zitting te laten voortduren totdat de smaak van de thee helemaal identiek is geworden aan die van water, vind je niet? Als je het idee hebt, dat de drank je niet meer geeft wat je ervan wenst, is dat het moment om de kopjes om te keren. En de volgende keer kun je de thee altijd op een nieuwe manier proberen te zetten!

Written by Sergey Shevelev
Find similar articles
InfusiesThee