Groene jij

Groene thee of lücha, 绿茶, vormt de meest verborgen categorie van Chinese thees: hij telt honderden soorten. Hij wordt in alle 18 productierende provincies van China gemaakt, omdat hij juist in het Hemelse Rijk meer dan andere soorten geliefd en gevraagd is. De belangrijkste bijzonderheid van groene thee ligt in de bewerkingstechniek, waarbij zoveel mogelijk gezonde stoffen bewaard blijven, terwijl in de smaak en het aroma zuivere gras- en bloemachtige tonen overheersen.

groene thee van MoyChay.nl

In de vorm van kleine groene theesnippertjes die wij gebruikelijk zijn, bestaat sinds de tijd van de Mingdynastie (1368-1644). Tot die tijd werd je altijd geperst. De oudste methode om de “levensadem” in het blad te conserveren, waarbij werd verwijderd dat de bladeren fijngewreven werden tot een eenvormige pasta, de “pannenkoeken” of “platen” gekneed werden en in de oven gedroogd. Zo was de jij in de tijd van Lu Yu (Tang-dynastie, 8e eeuw) en eerder. In de 10e eeuw was de techniek feitelijk: in plaats van het theeblad tot pasta te confronterend, werd het na een lichte verwelking gedraaid, zonder het daardoor te lastig, en de gedraaide bladeren werden in een vorm geperst en zo gedroogd. Pas in de 14e eeuw werd de druk definitief verspreid. In diezelfde eeuw ontstond ook de theepot, 茶壶, cha-hu, en de traditie van het thee drinken, ping-cha, 品茶, uit kleine kopjes, cha-bei, 茶杯. In het begin werd de drank als een soort soep in een ketel bereid, wat bij veel volkeren in Centraal-Azië, die er ook al in die verre oude kennis is, compleet, nog steeds gebruikelijk is. In de middeleeuwen werd het tot een weelderig schuim opgeklopt in grote schalen; die traditie is in de Japanse theeceremonie nog onveranderd bewaard gebleven. De thee van de oudheid was zeer sterk. De huidige hoogstaande groene thee wordt vermeden door een exclusieve breekbaarheid en verfijning van het boeket en een bijzonder zachte, nauwelijks waarneembare wrangheid van smaak.

groene thee Moychay.ru theeceremonie

Tien dagen is er onder de vele verschillende soorten groene waarvan een aantal eruit springt en waarvan de geschiedenis honderden jaren teruggaat. Deze thees hebben het recht verworven Keizerlijk genoemd te worden, wat aanvankelijk werd geproduceerd en verwerkt onder toezicht van speciale ambtenaren en aan het hof van de Zoon des Hemelen zelf geleverd. Dat is duidelijk de weergaloze Xi Hu Long Jing, 西湖龙井, Bron van de Draak van het Westelijke Meer, die wordt gemaakt in de provincie Zhejiang nabij de stad Hangzhou. Dat is ook de Bi Luo Chun, 洞庭碧螺春, Smaragden Spiralen van de Lente, uit de provincie Jiangsu, een andere oostelijke provincie van

China. De Liu An Gua Pian, 六安瓜片, Pompoenzaadjes uit Liu An, en Huang Shan Mao Feng, 黄山毛峰, Donzige Pieken van de Gele Bergen, zijn de trots van de theeboeren uit de provincie Anhui. Dat is ook de klassieke Henanse Xin Yang Mao Jian, 信阳毛尖, Donzige Scheermesjes uit Xin Yang, en de oeroude Sichuanse Meng Ding Gan Lu, 蒙顶甘露, Zoete Dauw van de berg

Mengding, en de nieuwe sprak Zhu Ye Qing, 峨嵋竹叶青, Smaragden Groen van Bamboe. Al deze soorten kennen een interne kwalificatie naar kwaliteit. De allerbeste worden tien eerste onderscheidend door de authentieke plaats waar de struiken groeien, tien tweede door de eerste lenteoogst, en tien derde de zorgvuldige bewerking van de grondstof.

productie taiping houkui

Als een beroemd soort wordt gemaakt op zijn historische geboortegrond uit de echte lenteknoppen, dan is dat de allerbeste en -duurste kwaliteitsthee. Zo is bijvoorbeeld de beste “Long Jing” de “Shi” oftewel “Leeuwenthee” (geoogst nabij de Leeuwenrots in het dorp Longjingcun); “Long” oftewel “Drakenthee” (geoogst nabij Wengjiashan, de Berg van de Oude Monnik); “Yun” oftewel “Wolkenthee” (geoogst bij Yunsai en Meijiawu); en “Hu” oftewel “Tijgerthee” (geoogst nabij Hupao in Siyanjin).

groene thee jongjing Moychay.ru

De plantages, gelegen in de directe nabijheid van de “historische geboortegrond”, worden ook met bijzondere aandacht bewerkt en hoog aangeprezen, maar is in principe betaalbaar.

groene thee Liu An Moychay.ru

Iedere populaire soort zonder uitzondering wordt duidelijk niet alleen in piepkleine exclusieve dorpjes gemaakt, maar ook op een groot veroorzaakt (en soms zelfs alles behalve veroorzaakt) gebied, waar de natuurlijke omstandigheden het mogelijk maken de originele soort theestruik te laten groeien en het blad volgens dezelfde techniek te bewerken. Dat wil geenszins zeggen dat de voorbereiding je slecht wordt; Als je geen expert bent, is het heel lastig de authenticiteit van meerdere goede te onderscheiden, al is die “duizend li verderop” geproduceerd. Het belangrijkste is in deze gevallen: de juiste grondstof en een nauwgezet gevolgd van de voorschriften van de bewerkingstechniek. Het namaken van beroemde merken is iets van alle plaatsen en tijden, zo oud als de wereld.

groene thee productie Moychay.ru

Naast de historisch beroemde soorten bestaat er een grote categorie thees onder de verzamelnaam “Ye Sheng” oftewel “In het wild groeiend”. In veel streken waar de geschiedenis van de teelt van de planten al honderden jaren teruggaat, groeien in afgezonderde uithoeken van het bergbos wilde of verwilderde theestruiken, die door de plaatselijke bewoners worden verzorgd. Van hun bladknoppen en bladeren zij thee voor eigen gebruik. Dergelijke thee heeft meestal geen naam, en als je vraagt: “Wat is dat voor jou?” leggen de boeren soms met bevreemding en soms met trots aan de van verre geworden laowais uit: “Groene thee!” Zoals de wisselt sterk in kwaliteit: van ingewikkeld en teder tot simpel en grof, maar hij zit altijd vol levenskracht, uitgesproken smaak en aroma. In onze winkel zijn altijd wel een paar soorten “Ye Sheng” te vinden uit de verschillende regio's van China: Sichuanse “Ye Sheng Mao Feng” en “Ye Sheng Lü Cha”, “Taiping Ye Sheng Cha” uit Huangshan, “Ye Sheng uit Liuan” en andere.

wilde jij Ye Sheng Moychay.ru

De vroege oogsttijd is ook van directe invloed op de kwaliteitsklasse van de thee: de eerste bladknoppen, die nog maar net beginnen open te gaan, geven bij de juiste bewerking de lekkerste en gezondste thee. En daardoor ook de duurste. Er is zelfs een gezegde onder Chinese theeboeren: “Vroege thee blijft drie dagen een kostbaarheid; treuzel en je zult gewoon gras plukken”.

theeoogst in de bergen Moychay.ru

De traditionele Chinese landbouwkalender onderscheidt in het jaar 24 seizoenen van elk 15 dagen; in drie ervan valt de oogsttijd van de beste thee, afhankelijk van de regio: Chun Fen, “Lenteevening” (20 maart – 4 april); Qing Ming, “Zuiverheid en Helderheid” (4 april – 20 april); en Gu Yu, “Broodregens” (20 april – 5 mei). Thee die vóór de feestdag van Zuiverheid en Helderheid (Qing Ming, 4 april) is geoogst, wordt Prehelderheidsthee genoemd, dat is de beste.

theeoogst in de lente in de bergen Moychay.ru

Wanneer slechts de tedere bladknoppen worden geoogst, dan heet de grondstof Lian Xin, 莲心,

Lotushart. Westerse theehandelaren noemen de knoppen “tips”. Knop en blad samen heten Qi

Qiang, 旗枪, Lans ontmoette Vaandel. Een knop met twee bladeren in een vroeg ontwikkelingsstadion

(waarbij ze de knop als het ware omarmen), heet Que She, 雀舌, Mussentongetje. In het Engels heten die laatste twee constructies “theevlees”. Hiervan gaat meestal zo'n 60.000-80.000 in een kilo van de buitenklasse.

vers jij Moychay.ru

Bij de bewerking van deze waardevolle grondstof wordt van de meester een bedreven beheersing van de techniek en een werkelijk virtuoze behendigheid met zijn handen. Zo is de hooggekwalificeerde Long Qing het resultaat van de “Tien belangrijkste handbewerkingen”: door elkaar, dou (抖), opgooien, da (搭), opvangen, dai, (带), pletten, zi, (挤), gooien, shuai (甩), opvangen, zhua (抓), duwen, tui (推), knijpen, kou (扣), aandrukken, ya (压) en polijsten, mo (磨).

theebewerking Moychay.ru

De technische nuances van de bewerking van verschillende soorten groen bepalen de soort en kwaliteit van het effectieve, maar vallen allemaal binnen de volgende bewerkingsstappen:

“verwelking” of “wei diao”, 萎凋

“fixatie”, letterlijk: “doodslaan van het groen”, van “sha qing”, 杀青 “rollen” van “rou nian”, 揉捻

“droging” of “gan zao”, 干燥.

Het hele proces, van de oogst van de bladknoppen tot de verpakking van de verzamelde u in hermetische pakketten, duurt niet langer dan een dag.

theeproductie Moychay.ru

Verwelking. Vroeg in de ochtend worden geoogste theebladknoppen in grote gevlochten manden aan de mogelijke theefabriek geleverd, waar ze in een dunne (3-5 cm) laag op platte bamboerasters worden gelegd. Daar blijven ze 3-5 uur liggen, waarbij ze af en toe worden geschept. In deze tijd verliezen de bladeren vocht, en daardoor veerkrachtig. Zo wordt het eenvoudiger er de noodzakelijke vorm aan te geven zonder dat ze daarbij worden beschadigd. In geen geval mogen de bladeren te lang blijven liggen, waar het vochtverlies fermentatie op gang brengt, die bij de productie van groene thee niet welkom is.

groene thee productie

Doodslaan van het groen. In weerwil van de afschrikwekkende naam omvat deze stap een snelle (35 minuten) bewerking van het blad op een hoge temperatuur (rond 200°С). Strikt gesproken blijft het groen daarbij nu juist intact, het onmogelijk is immers groen, maar de veroorzakers erin worden opgebroken, en abrupt stoppen de stofomzettingsprocessen: vitamines, catechinen en nuttige andere stoffen worden “geconserveerd” tot het moment dat het blad bij de theebereiding met het water in aanrakingen komt.

Vandaag de dag bestaan ​​er drie methoden voor de Sha Qing:

“Stomen” oftewel “zheng qi”,蒸汽. Dit is de oudste manier, waarbij de bladeren in een mand met opengewerkte bodem 30-60 seconden boven kokend water worden gehouden. Dat maakt het mogelijk om bij een relatief lage temperatuur (95-100°С) de fermentatie te stoppen en de smaak- en aromabasis in het theeblad enorm te leggen.

“Braden” oftewel “chao”, 炒, in ketels of go, 锅, die plat of hol kunnen zijn. De ketel wordt op een groot vuur voorverwarmd, waarna de temperatuur verlaagd wordt van 250°С tot 180°С. Dan gaat er een kleine portie (500-1000 g) vers theebladeren in. De bladeren worden voortdurend omgeroerd terwijl ze gedurende 5-10 minuten worden gebraden.

“Verwarming”, “hong”, 烘, in een ronddraaiende (28-32 omwentelingen per minuut) hete ton met een diameter van 50-80 cm. De bladeren blijven twee à drie minuten in de ton zitten, maar omdat er een constante aanvoer duurzaam wordt, kunnen 150-200 kg theebladeren per uur verwerkt worden.

groene thee productie

Rollen. Bij deze stap krijgt het blad zijn voorgeschreven vorm. De indeling van groene thees naar blad (ook wel “opruimen van het blad” genoemd) verrassend gerolde, spiraalvormige, platte bladeren, scheermesjes, naaldbladeren, mussentongetjes, gebonden en bladerthee. Bij de bewerking met de hand wordt doorgegaan met het verwarmen van het blad, maar de temperatuur gaat geleidelijk omlaag tot 70°С lager. Onderwijl gaan mannen door met afwijken, aandrukken en pletten, afhankelijk van welke vorm mannen eruit zullen komen. De kracht die de meester zet moet precies uitgekiend zijn: bij te weinig wordt de thee niet gevormd, bij te veel wordt sap uit de blaadjes geperst, dat gaat aanbranden, de theeblaadjes plakken aan de ketel en breken, het dons brokkelt af. Deze operatie duurt 10-15 minuten in beslag. Het rollen kan ook machinaal worden gedaan, maar de kwalitatieve echt hoogstaande thees worden uitsluitend met de hand vervaardigd. En ook bij automatisch houdt de meester het proces onder controle: als het blad teder is, gaat het deksel er minder stabiel op, terwijl bij een grof blad de druk op het deksel in eerste instantie wordt versterkt, en op het laatste moment verminderd.

groene thee productie

Drogen. Het doel van deze laatste operatie is het definitief verwijderen van vocht uit het blad en het creëren van het thee-aroma. Normaliter wordt hiervoor een van twee toegepaste methoden: “droging in de ketel”, “chao gan”, 炒干, en “droging aan hete lucht”, “hong gan”, 烘干. Daarbij komen verschillende apparatuur voor het drogen voor: manden boven homogene houtskool, hanen, kasten met een toevoer van hete lucht.

groene thee productie verhitting op houtskool

De verzamelde thee wordt herhaaldelijk, samengestelde blaadjes en bladknoppen worden verwijderd, en de thee wordt ingepakt in grote zakken met een folielaag van 10-12 kg per stuk, die vervolgens in tientallen gaan. De meest waardevolle grondstof gaat in zakken van textiel of in zeer kleine porties in vacuümverpakking.

longjing productie

Groene thee wordt een medicijn tegen honderd ziekten genoemd. Hij drijft schadelijke stoffen af, verbrandde hoeveelheden en het organisme van alle functionele vitamines, heeft een preventieve werking tegen hart- en ontstekingen, remt de vorming van kankercellen en lever- en nierstenen, en de fluoriden erin beschermen de tanden tegen cariës. Bovendien verkoelt hij het lichaam aangenaam, wekt op en moeilijk het helder denkvermogen, en het ingewikkelde, speelse aroma is in staat momentaan het gemoed te overtuigend en de zintuigen te verfrissen.

langjing

Bouquet en smaak van groene thee kan in vier woorden gekarakteriseerd worden: Lichtheid, Tederheid, Frisheid en Zuiverheid. Zijn honderden soorten verschillen door honderden nuances, elk heeft een unieke individualiteit, die zich keer op keer in vriendschappelijke omgang openbaart.

groene thee bloemen

In onze winkel is altijd exclusief Chinese groene thee van topkwaliteit verkrijgbaar, handgemaakt op kleine boerenbedrijven, gelegen in de historische plaatsen waar hij vandaan komt. Al deze gebieden hebben eind 20e eeuw de status gekregen van beschermd natuurgebied van nationaal en mondiaal niveau.

Geschreven door Sergey Shevelev
Zoek vergelijkbare artikelen
groene theesoorten theethee