Zwarte thee of hei-cha, 黑茶, is in China de benaming voor thee die in het verwerkingsproces het stadium “wuo dui” of “vochtige fermentatie” heeft doorlopen, met als gevolg de maximale mate van fermentatie (tot 100%), een donkere kleur, een volle, verzadigde smaak en een specifiek bouquet met aardse, wijnachtige en houttonen.
Gele thee: Geschiedenis en moderniteit Gele thee of huang-cha, 黄茶, valt in de categorie van zwakgefermenteerde (maximaal 20%) thees. In eigenschappen zit hij dichtbij witte en groene thees, maar in de loop van zijn verwerking ondergaat hij een urenlange fermentatie, men-huang, 闷黄 waardoor hij een eigenaardige fluwelige smaak en een ingewikkeld verfijnd aroma verkrijgt. Dit is een van de zeldzaamste en duurste theesoorten, zelfs binnen China. Zijn originele productietechniek is eeuwenlang geheim gebleven: de keizerlijke thee van de allerhoogste kwaliteit werd in kleine hoeveelheid geproduceerd en uitsluitend aan het hof geleverd. Tot voor kort bleef deze productie tot haar historische...