Oolongs binnen twintig minuten en meer. Voor als je geen tijd hebt voor een ceremonie.

Als je favoriete thee een oolong is, maakt niet uit welke, dan zul je je thee waarschijnlijk het liefste aandachtig en zonder drukte drinken. Trouw aan hun natuur uiten deze afwisselende thees zich op verschillende wijze in het aroma van het droge blad, in het drinkproces, bij de eerste en de laatste infusie. Oppervlakkig met de thee omgaan betekent dat je niet alle ondervindingen uit de thee haalt die erin zitten, en waarom hij nu juist zo gewaardeerd wordt.

Je zou zo kunnen gaan denken dat je geen tijd hebt voor oolongs, dat deze thee alleen geschikt is voor ceremonies, en dat hij daarbuiten zijn zin verliest. In werkelijkheid bestaan er vele betaalbare thees die geschikt zijn om snel te zetten. We vertellen erover en doen aanbevelingen.

 

De eerste drie infusies – even snel thee zetten voordat je van huis moet

Het principe is simpel op het banale af: kies een thee die qua smaak en aroma dichtbij datgene zit wat je normaliter drinkt. Elke goedkope oolong kan. Onze mantra is hier: 

“Als je meer thee in de pot wilt leggen, moet je hem langer laten trekken”.

Licht:

Tieguanyin Qing Xiang Liaomi Si Ji Chun

Gemiddeld gebraden:

Yütou Bai Ya Qilan Qiwei Huang Zhi Xiang

Sterk gebraden:

Da Hong Pao 100500

Da Hong Pao # 888

Da Hong Pao Meidong

 

Thee uit de schaal – als je geen servies bij de hand hebt

In de Taiwanese theetraditie wordt dit de oudste methode genoemd, en in Sichuanse theehuizen wordt de thee direct uit het lijf van de gaiwan gedronken. Leg een hoopje droge thee direct in een grote kom, of gewoon in een mok. De thee gaat geleidelijk open, wacht er even op, en drink met kleine slokken.

Alle lichte oolongs zijn geschikt, evenals oolongs die tot bolletjes gedraaid zijn, Zuid-Fujianse en Taiwanese.

Naast oolongs werkt deze bereidingswijze ook goed bij grootbladige groene thees; je hebt maar een paar gram nodig: Lüan Guapian

Chuan Lü Cha Dali Lü Cha

En bladknoppen van puerhbomen:

Qiao Mu Ye Sheng Zi Ya

Wuliangshan Gu Shu Yin Ya

 

Laten trekken – zonder aandacht voor de bereiding

Deze aanpak kent iedereen: een beetje droge thee, een grote theepot, flink heet water. Vooral handig als je 's ochtends al thee wilt, nog voordat je gelegenheid hebt gehad om wakker te worden. Velen zetten op die manier shu puerh, rode thees of goedkope Da Hong Pao. Maar Qilan blijkt plotseling op deze manier niet minder lekker en inspirerend uit de bus te komen.

Dehua Qilan

Lindao Qilan

Shihe Qilan Oolong

Probeer dit ook eens met goedkope witte thee:

Wuyi Shou Mei of Wuyi Gong Mei

 

En als je nou ECHT helemaal geen tijd hebt

Je kunt 's avonds thee zetten en die 's nachts in een thermoskan met glazen kolf laten staan. 's Ochtends is hij dan nog steeds warm. Een kleine draagbare thermoskan om mee te nemen is ook een optie. Zelfs als je het heel erg druk hebt, is dat geen reden om je je lievelingsthee te ontzeggen. Drink hem zo vaak je wilt.

 

Written by Sergey Shevelev
Find similar articles
Oolongs zettenThee